Veganská kuchařka – 123 veganských alternativ – zkuste to doma sami

Někdo považuje veganství za životní styl, jiný zase za zbytečnost, další jako nutno zlo, se kterým se musí vypořádat. Ať už to máte jakkoli, přeji vám, ať je vám tato kuchařka dobrým rádcem a pomocníkem. Abyste vše zvládli, poznali a nakonec si vytvořili výtečné dobroty, které budou k nerozeznání od těch klasických receptů a surovin. 

Lahodné rostlinné alternativy mléčných výrobků, uzenin apod. si můžete připravit úplně jednoduše sami – bez použití průmyslově zpracovaných produktů, bez velkého humbuku a především bez toho, že byste museli rezignovat na chuť.

Hned na začátku kuchařky se dozvíte, proč je veganské jídlo dobré připravovat doma v kuchyni, seznam zkratek použitých v knize, čím nahradit různé suroviny veganskou stravou, čím lze nahradit vejce, jak zacházet s obilovinami, luštěninami, jaké jsou alternativy mléčných výrobků, jak připravit chutné veganské pomazánky. Dále zde najdete výborné tipy na jídla pečená v troubě, jako je lasagne, pizza, dorty, chléb či suchary.

Další jsou zajímavé recepty na palačinky, různé alternativy klobásek, salámů, různé závitky či placičky. Pro milovníky grilování jsou tu připraveny burgery, steaky. Kdo by se obešel bez omáček, dipů i pesta? Na závěr knihy jsou recepty na sladká jídla a slané pokrmy jako jsou vafle, mléčné řezy, čokoládová pěna, tiramisu nebo panna cotta.

V knize nechybí také vychytávky pro naše dobroty, rejstřík, podle něhož se budete lépe orientovat.

Tato kuchařka je naprosto báječná a nesmírně si ji cením. Veganské jídlo není rozhodně na první pohled nevábné, či s nedobrou chutí. Sama jsem se o tom přesvědčila. Do nedávné doby jsem o veganské stravě skoro nic nevěděla, až do doby, kdy jsem musela plně vyloučit mléčné výrobky a nahradit je rostlinnými. Opravdu to nebylo nic jednoduchého a tato kuchařka mně otevřela opět další obzory. Vím, na co se zaměřit, co dobrého si můžu připravit. Jak se v této oblasti orientovat není nic jednoduchého a proto vám bude nápomocna tato Veganská kuchařka. Je přehledná, srozumitelně psaná, plná báječných a inspirativních receptů na mnoho hlavních jídel i dezertů, dále také plno zajímavostí a informací, které vám  pomohou se v této problematice zorientovat. Kuchařku doporučím těm, co si neví rady, jak se vegansky stravovat, jak začít, ale i těm, co si chtějí ve své stravě něco ozvláštnit.

Z receptů mě zaujala příprava Panna cotty z mandlového mléka, příprava tortilly a rozhodně i recept na přípravu Filo těsta, které určitě vyzkouším.

smarticular.net je portál s nápady pro jednoduchý a udržitelný život

Od roku 2014 zveřejňuje portál smarticular.net návody a tipy na jednoduchý a udržitelný život. Namísto pouhého poukazování na problémy představuje denně nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž může být život o něco jednodušší a ekologičtější. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří sami experimentují a přinášejí vlastní zkušenosti.

123 veganských alternativ, zdravěji a udržitelněji bez průmyslově zpracovaných výrobků

Ukázka z knihy:

Veganské pomazánky

Veganské pomazánky jsou rychle hotové a poskytují dostatek prostoru pro vaši vlastní invenci a kreativní nápady, protože ingredience lze donekonečna obměňovat. Hlavní princip chutných pomazánek je přitom vždycky stejný: potřebujete základní hmotu na bázi sacharidů nebo bílkovin, k níž přidáte jednotlivé dochucovací složky.

Základními surovinami pro výrobu pomazánek mohou být:

  • luštěniny jako hrách, fazole, semena lupiny nebo čočka
  • čerstvé nebo uzené tofu
  • arašídy, lískové a vlašské ořechy, mandle
  • semena jako slunečnicová, dýňová a konopná semínka
  • zelenina jako rajčata, mrkev, celer
  • ovoce jako jablka, švestky

O chuť, vzhled, a dodatečné zdraví prospěšné látky se postarají následující přísady:

  • čerstvé nebo sušené bylinky jako bazalka, pažitka, rozmarýn, šťovík, či řeřicha
  • koření jako sůl, pepř, chilli, kari, paprika aj.
  • nadrobno pokrájená sušená rajčata či olivy
  • cibule, česnek, křen
  • kakao

Autor: smarticular.net

Přeložila: Lenka Pučalíková

Žánr: zdraví a životní styl

Počet stran: 190

Vydáno: 2022, Nakladatelství KAZDA, Brno

Vazba knihy: paperback

ISBN: 978-80-7670-059-8

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Více informací naleznete zde: https://www.knihykazda.cz/o-nakladatelstvi/

Knihu můžete koupit zde

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *