Plevel na talíři – 50 receptů z divokých bylin

28 druhů plevelu a jak se ho zbavit anebo si na něm báječně pochutnat

Experimentujete rádi v kuchyni? Máte velkou zahradu a nevíte, jak se zbavit plevele? Tak právě vám je určena kniha Plevel na talíři, jež vydalo Nakladatelství KAZDA v Brně. Pojďte se na to společně se mnou podívat. 

Co v knize vlastně najdete? Hned na úvod knihy autorka uvedla několik zajímavých tipů a informací o tom, že není plevel jako plevel, co je jedlé, jak lze s těmito rostlinkami vlastně vynaložit. V další části najdete receptář z 28 rostlin a to celkem 50 receptů z divokých bylin. Jaké rostliny autorky popisují? Především kostival lékařský, kopřivu dvoudomou, dobromysl obecný, sedmikrásku chudobku, merlík bílý, popenec obecný, podběl lékařský, smetánku lékařskou, orsej jarní, jetel luční a mnoho dalších krásných plevelů. Na konci knihy je k dispozici doporučená literatura, webové stránky a rejstřík rostlin, podle kterého se budete lépe orientovat v knize.

Každá rostlina je detailně popsaná,s latinským názvem, jak ji v přírodě poznáme, na co si dát pozor, jak ho vlastně můžeme zpracovat. ke každé rostlině přidala autorka nejméně dva recepty, jak ten daný „plevel“ využít a bohatou fotogalerii různých dobrot. V úvodu knihy se dozvíte, jak připravit veganskou alternativu různých receptů, jak nahradit máslo, mléko, sýr či maso.

Co dobrého si díky této báječné kuchařce můžete připravit? Jsou to např. kopřivové karbenátky, červené pesto s dobromyslem, sedmikráskovou sůl, ledový čaj ze zlatobýlu, květákový kuskus či turecký bulgur s kapustou a mnoho dalších výtečných jídel.

Knihu si můžete jen tak prohlížet, připravit podle ni nějakou dobrotu a nebo si ji vzít na procházku a poznávat jednotlivé rostliny přímo v přírodě podle znaků a fotogalerie z kuchařky.

Pro někoho plevele, pro jiného výtečná rostlina, která nesmí chybět na našem jídelníčku. Autorky vás provedou světem různých plevelů, naučí vás je díky fotogalerii v přírodě poznat a smysluplně využít v kuchyni.

Název této knihy mě na první pohled zaujal, ale musím říci, že mě tato kniha naprosto nadchla. Jelikož mám velkou zahradu a blízko louku, těším se, až vyrazím si tyto rostliny natrhat. Také moc ráda vařím a peču, ve své kuchyni tuto skvělou kuchařku rozhodně využiji. Moc se mně líbila a zaujala svým obsahovým zaměřením. Kuchařek mám hodně. Jelikož se již nějakou dobu potýkám s tím, že nesmím v pokrmech bílkovinu kravského mléka, tato skvělá kuchařka mně bude opravdu velkým pomocníkem v kuchyni. Doporučím ji všem, co rádi experimentují v kuchyni, baví je vařit, na první pohled možná z netradičních surovin a stačí se jen porozhlédnout po okolí. Dále těm, co mají velkou zahradu a možná neví, jak vynaložit s plevelem a nejen jim.

Ukázka z knihy:

Popenec obecný – Glechoma Hederacea – aromatický pozemní břečťan

Na jaře vytváří popenec obecný bzučící, modře kvetoucí koberec – tak moc je oblíbený u čmeláků, včel a motýlů. Na teplých stanovištích kvete velmi brzy a pro hmyz tak představuje první potravu po zimě. Bohužel ale vytváří výhony, které se plazí kolem keřů, obepínají trvalky a nakonec zakoření i v trávníku.

Využití:

Jeho modré květy jsou jedlé a dají se jimi ozdobit saláty a čajové směsi. Listy nezaměnitelné voní, mají silně kořeněnou chuť. Listy najdete dokonce ještě i v zimě. Sbírejte je ideálně mladé, starší listy bývají totiž tuhé.

Popenec může udávat chuť v polévkách, bylinkovém tvarohu, nákypu nebo v omeletách. Jeho chuť je velmi dominantní, což z něj činí jednu z nejlepších divokých kořenících bylin a to i přes jejich titěrnost.

Několik slov o autorkách:

Už jako dítě se Susanne Hanschová zajímala o to, co roste v lese a na louce. Studium kulturních věd vneslo do popředí jejího zájmu kulturní aspekty jídla a rakovina přítele ji nasměrovala k výživové hodnotě divokých rostlin. Jako certifikovaná odborná konzultantka pro jedlé divoké rostliny organizuje v německém Řezně a okolí procházky za divokými rostlinami a vede kurzy vaření.

Elke Schwarzerová vystudovala biologii a působí jako bloggerka a autorka knih o zahradě, která tráví co nejvíce času na cestách přírodou. Jako kompenzaci ke své práci vývojářky softwaru fotografuje rostliny a hmyz a od roku 2003 zahradničí na zahradě řadového domu v Bielefeldu, kde i na malém prostoru našlo útočiště mnoho divokých rostlin, které často nacházejí využití i v kuchyni.

Autorky: Susanne Hanschová, Elke Schwarzerová

Přeložila: Monika Řezníčková

Žánr: příručka

Počet stran: 128

Vydáno: 2022, Nakladatelství KAZDA, Brno

Vazba knihy: paperback

ISBN: 978-80-7670-072-7

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Více informací naleznete zde: https://www.knihykazda.cz/o-nakladatelstvi/

Knihu můžete koupit zde

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *