Rajčata a papriky – na zahradě, ve skleníku, hydroponicky

Rajčata a papriky se těší stále větší oblibě při pěstování i jejich všestrannému využití v kuchyni. První zmínky o rajčatech pochází z Itálie z roku 1554 a z Anglie z roku 1576. Pálivá paprika byla dovezena roku 1493 Kryštofem Kolumbem. Pojďte se společně se mnou a s touto publikací odborníků z Mendelovy univerzity z Brna Roberta Pokludy a Františka Kobzy podívat, jak na to, aby se vám tyto výtečné plodiny na vaši zahrádce dařily. 

Kniha je rozdělena na dva větší celky. V jednom se autoři zabývají rajčaty a ve druhém paprikami. To odkud pochází, jak se pěstují ve skleníku, foliovníku, či záhonech, dále zde naleznete velké množství odrůd, a jak je chránit před škůdci. V knize najdete i možné choroby plodů, také jak lze rostliny pěstovat hydroponicky, ale také jejich využití v kuchyni. V hlavní roli této monografie je rajče jedlé a paprika roční. Na konci knihy naleznete seznam použité literatury, použitých zkratek a abecední rejstřík názvů.

Publikaci doporučím všem začátečníkům, ale i zkušeným pěstitelům, odborníkům i studentům. Kniha obsahuje mnoho cenných rad, bohatou fotogalerii, tabulky i různé grafy.

Tato monografie je naprosto skvělá. Jelikož jsem vášnivá pěstitelka všeho možného, rajčat a paprik taktéž, tak bude pro mě tato kniha velkým pomocníkem a rádcem. Na trhu je opravdu mnoho odrůd a díky této publikaci jsem se v nich velice dobře orientovala. Moc se těším, až si na příští sezónu pořídím nové odrůdy, zasadím a bude si je pěstovat. Také moc ráda zavařuji a zpracovávám své výpěstky. Letos se obě tyto plodiny více než vydařily. Také jsem se zde dozvěděla mnoho zajímavostí o původu rajčat a paprik a jejich možné choroby. Které samozřejmě nechce žádný pěstitel.

Ukázka z knihy:

Název tohoto rostlinného rodu má ve většině evropských jazyků základ ve slově „tomato“, jenž pochází z aztéckého jména „tomatl“ čti „tumatl“. Původní obyvatelé od Peru po Mexiko „šlechtili“ rajčata na větší velikost plodů, což mohlo vést k jejich pojmenování (tomana=nadouvající se). Česky název rajčete má svůj původ nejspíše v německém označení „Paradiesapfel“ rajské jablko. Dnes je rajče nejvýznamnější zeleninou na světě, ale ještě před 200 lety bylo v Evropě vyjma Španělska ozdobnou jedovatou raritou panských botanických zahrad, případně rostlinnou léčivou. První písemné zmínky a popisy o rajčatech pochází z Itálie (1554) a z Anglie (1576). Ve Španělku je rajče pěstováno od 17.století, ale ve střední Evropě se pěstování rajčat jako významné zeleniny rozšířilo až po 1.světové válce. Ve světě se dnes rajčata pěstují na plochách od 4,5 do 5 mil.ha.

Významná jsou rajčata pro vysokou nutriční hodnotu plodů, obsah vitamínů a minerálních látek. Oblíbené jsou pro přímý konzum a hospodářsky významné je jejich mnohostranné využití a formy zpracování.

Autoři: Robert Pokluda, František Kobza

Fotografie: archív autorů

Vydáno: 2022, Grada Publishing, a.s, Praha

Počet stran: 120

Vazba knihy: lepená vazba

ISBN 978-80-271-1760-4

Knihu můžete koupit zde

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *