Léčivá vína a likéry pro každého – skvělý receptář, který by neměl chybět v žádné domácnosti

Zavařujete rádi? Milujete sirupy, likéry a různé dobroty z ovoce, zeleniny a bylinek? Tak jste na správné adrese. Kniha Léčivá vína a likéry pro každého jsou rozhodně pro každého. Každý si zde vybere to, co má rád a co mu nejvíce chutná. Odteď už to bude snadné si vyrobit ty nejlepší laskominy na zimu. 

Hned na začátku publikace se dozvíte, jak bylinky a různé plody sbírat, jak se chovat v přírodě, co budete k výrobě likérů vlastně potřebovat. Dále se dozvíte, jaké účinné látky tyto báječné suroviny v sobě vlastně skrývají, jaké vitamíny a minerální látky obsahují. Další část je již praktická. Je rozdělena na čtyři roční období od jara až do zimy. Najdete zde mnoho receptů, bohatou fotogalerii jednotlivých surovin k výrobě, jak vlastně vypadají, co obsahují podrobně popsané množství surovin a přesný postup výroby.

Jaké plody, bylinky, koření, ovoce, či zeleninu můžete v těchto receptech najít? Na jaře je to např. bez, jitrocel kopinatý, kopřiva dvoudomá, medvědí česnek, či sedmikrásku chudobka.

V létě je to aronie, borůvky černé, heřmánek pravý, chmel obecný, jahody, kontryhel obecný, kustovnice-goji, levandule lékařská, libeček lékařský, máta peprná, meduňka lékařská, měsíček lékařský, muchovník, ostružiny, rybíz, šalvěj lékařská, echinacea, třezalka tečkovaná.

Na podzim je to celer vonný, cibule kuchyňská, česnek setý, jalovec obecný, mrkev obecná, rakytník řešetlákový nebo topinambur hlíznatý. A nakonec v zimě jsou to především vůně vánočního cukroví jako je badyán hvězdicový, bedrník anýz, chilli, kardamon pravý, lískové oříšky, vanilka pravá, skořice cejlonská a mnoho dalších dobrot.

Bylinky, ovoce, zelenina, ze zahrádky, ale i různé divoké plody v přírodě nabízí obrovské možnosti, jak tyto dary přírody využít. Nápoje, sirupy, či likéry, které z těchto plodu vzniknout mají léčebnou sílu, která nám pomůže regenerovat a harmonizovat celé tělo. Díky této publikaci zvládnete sami, krok za krokem tyto přírodní medikamenty vyrobit a zachováte si tak zdravou mysl po celý rok.

Kniha se mně moc líbila. Je to vážně úžasný receptář, který by neměl chybět v žádné rodině. Příroda i naše zahrada skýtá tolik výtečných plodů, které je třeba se naučit využívat. Často jdeme raději do lékárny, ale po vzoru našich babiček je lepší sáhnout do domácí lékárny. Stačí se jen rozhlédnout, co lze zpracovat z přírody, bez konzervantů, z vlastních surovin, vyrobené s láskou. Jelikož bydlím na vesnici, máme velkou zahradu, tak se snažím v létě vše, co nám zahrádka dává zavařit a vhodně zpracovat. Od té doby, co máme děti si více uvědomuji, co jíme a pijeme. Tato příručka bude pro mě velkým pomocníkem při zpracování mé bohaté úrody. Je přehledná, srozumitelně psaná, s bohatou fotogalerií různých plodů a rostlin, která může začátečníkům pomoci se orientovat ve velkém množství toho, co nám příroda dává. Knihu doporučím začátečníkům, tak i pokročilým, co rádi experimentují a nejen jim.

Tak pojďte na to. Příroda i zahrádka je teď opravdu bohatá na vše možné. Sama postupně zpracovávám, co mně letos vyrostlo, a že toho je opravdu požehnaně. Vždy mně to udělá velkou radost. V zimě je potom nejlepší cesta do komůrky pro zavařeniny i sirupy, na kterých se pochutnáváme. Letos vyzkouším i možná něco nového podle této báječné příručky.

250 receptů na výrobu vín, likérů a nápojů.

Na konci knihy naleznete seznam receptů i rejstřík surovin.

Ukázka z knihy:

Co budeme potřebovat na výrobu bylinného vína:

– kvalitní červené nebo bílé víno

– léčivky, plody, ovoce, zelenina, koření

– skleněnou, dobře uzavíratelnou láhev

-jemné sítko

-sklenici s uzávěrem

Postup:

Léčivky, plody, ovoce, zeleninu dle receptu opláchneme pod tekoucí vodou, přidáme ostatní přísady a vše zalijeme vínem. Důležité je, aby všechny ingredience byly ponořené pod hladinou. Poté sklenici dobře uzavřeme a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Doporučuji dál od elektrosmogu – mobilu, PC, elektrobudíků. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme přes jemné sítko, hotové víno nalijeme do alkoholem vypláchnuté skleněné lahve, dobře uzavřeme a uschováme v lednici. Před užíváním dobře protřepeme. Bylinné víno vydrží cca 1 rok.

Několik slov o autorce:

Simona Procházková žije v Jeseníkách. Od dětství s nadšením pročítala herbáře a každou volnou chvilku trávila sama v přírodě, kde s lehkostí načítala všechny živly. Bylinkaření a alternativní léčbě se začala intenzivně věnovat až v době, kdy se vrátila na venkov a stala se matkou. Obrovská láska k přírodní medicíně uchvátila i jejího manžela a přišlo jejich osudové rozhodnutí založit rodinný podnik. Na jejich zahradě a za domem vyrostla bylinková manufaktura a vznikla společnost Léčíme přírodou. Vyrábí bylinné kapky dle vlastních receptur.

Simona Procházková miluje zvířata  a smysluplné ekologické aktivity. Každý rok aktivně vysazuje stromy, keře a rostliny do volné přírody a podporuje ochranu přírody jako celku.

 

Autor: Simona Procházková

Edice: Zdraví a životní styl

Fotografie z archivu autorky

Vydáno: 2022, Grada Publishing, a.s, Praha

Počet stran: 184

Vazba knihy: pevná s laminovaným potahem

ISBN 978-80-271-3115-0

Více informací o autorce zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *